Feketeerdő torta őzgerincformában
2015 feb 24

Hozzávalók:

  • A tésztához:
  • 3 tojás
  • 7,5 dkg cukor
  • 6 dkg liszt
  • 1 teáskanál sütőpor
  • 2 evőkanál kakaó
  • A joghurtkrémhez:
  • 3 lap zselatin
  • 3 evőkanál meggylé
  • 1 evőkanál vaníliás cukor
  • 20 dkg joghurt
  • 2 tojásfehérje
  • 1 csipet só
  • 7,5 dkg cukor
  • A meggyzseléhez:
  • 2 lap zselatin
  • 15 dkg meggybefőtt
  • 1 dl meggylé
  • 5 dkg befőző cukor
  • A díszitéshez:
  • 3 evőkanál meggylé
  • csokoládéreszelék

Elkészítés:

A tésztához összedolgozom az alapanyagokat, majd 180 fokon, 15 percig sütöm. A kihűlt tésztát félbevágom.

Az őzgerincformát kibélelem fóliával.

A joghurtkrémhez beáztatom a zselatint 5 percre hideg vízbe. A meggylevet és a cukrot megmelegítem, hozzáadom a zselatint. Belekeverem a joghurtot. A fehérjét felverem a csipet sóval és hozzáadom a cukrot. A fehérjét lassan hozzákeverem a joghurthoz.

A krém felét beleöntöm az őzgerincformába, és 20 percre mélyhűtőbe teszem.

A meggyzseléhez a zselatint beáztatom 5 percre hideg vízbe. A meggyet és a meggylét pürésítem és a befőző cukorral felteszem főni. Ha felforrt, még 4 percig kevergetés mellett főzöm. Hagyom kicsit kihűlni. Hozzáadom a zselatint, melyet kevergetés mellett feloldok. Hagyom tovább hűlni, majd kb. rákenem a joghurt masszára. Ismét mélyhűtőbe teszem 15 percre.

Ezt követően rákenem a joghurtos krém másik felét, majd befedem a tésztával. A tésztára 3 evőkanál meggylevet teszek. A tortát hűtőbe teszem.


Tálaláskor a tortát egy tálcára fordítom és lehúzom a fóliát. Csokoládéreszelékkel díszitem.